En annorlunda konstmusikal.
Med musik, värme och en uppstudsig attityd skapar Agneta Elers Jarleman en poetisk, fartfylld och humoristisk föreställning om två konstnärer från olika tider, men med det gemensamma att de är kvinnor med en särskild blick på världen.
Det handlar dels om Anna Nordlander (1843-1879), Skelleftedottern, som många av oss känner till. Men hur såg hennes livsval ut? Hur kom det sig att Anna valde att bryta ny mark med sina vackra, starka bilder av nybyggarstaden Skellefteå i yrsnö, samer, fjällen och de oändliga granskogarna?
Det handlar också om Berta Hansson (1910-1994) som levde i en helt annan tid, vår tid. I mitten på trettiotalet kommer Berta till Västerbotten som nyutexaminerad folkskollärarinna och hennes fantastiska bilder kommer att handla om den värld hon lever i.
Hon skriver:
“Denna skolsal! Vilket främlingskap, för att inte säga fiendskap, kände jag inte för den först. Så fick inte en skolsal se ut efter min nyutexaminerade lärarinneuppfattning. För att inte tala om min bostad på övervåningen. Inga bekvämligheter alls!
– Är det möjligt att få vatten och avlopp installerat i bostaden?
– Om fröken gifter sig ska det nog kunna ordnas.
Mamma lilla, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta!”
Gunnar Edander, känd för sina kvinnosånger (Jösses flickor) har komponerat musiken till denna annorlunda musikal om två kvinnliga pionjärer.” ur Västerbottenteaterns presentation