Maria Gripe (1923–2007), en av barn- och ungdomslitteraturens giganter, betraktade inte sig själv som barnboksförfattare, utan menade att hon skrev om barn för läsare i alla åldrar. Hon skrev 36 böcker som till största del illustrerades av Harald Gripe.
Tove Jansson, (1914–2001) blev världsberömd för sina muminböcker. Hon är den mest översatta finländska författaren och muminböckerna har översatts till
över fyrtio språk.
Gösta Knutsson (1908–1973) skrev de numera klassiska böckerna om katten Pelle Svanslös. Pelles verkliga motsvarighet fanns i Småland där Gösta Knutsson tillbringade sina somrar: en katt som fått svansen avbiten av en råtta.
Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboks-författare. Hon är utbildad på Konstfack och Konstakademin. Vissa av sina böcker illustrerar hon själv, men sedan 1980-talet har hon också samarbetat med andra illustratörer, som till exempel Eva Eriksson.
Moni Nilsson, född 1955, är framför allt känd för sina böcker om Tsatsiki, vilka
även filmatiserats. Med sin förmåga att kombinera humor och värme med allvar och eftertanke har Moni Nilsson blivit en av Sveriges allra mest älskade barn- och ungdomsförfattare.
Ulf Nilsson (1948–2021) är känd som en av våra främsta bilderboksskapare. Under åren blev det närmare 120 böcker, de flesta tillsammans med illustratören Eva Eriksson. Flera av Ulf Nilssons böcker har med tiden funnit andra former och bland annat blivit opera, tecknad film, spelfilm, radio, teater, tv-sagor och till och med frimärken.
Ulf Stark (1944–2017) fick sitt litterära genombrott med Dårfinkar & dönickar, som också blev en populär teveserie och, liksom flera av hans senare böcker, har den översatts till många språk. Ulf Starks författarskap är mångsidigt och han räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare.
Katarina Taikon (1932–1995) debuterade som författare med den självbiografiska Zigernerska, får ett explosivt genomslag och kallas i pressen ”en hårt ringande väckarklocka”. Men det var genom böckerna om Katitzi som Katarina nådde en riktigt stor publik.
Maja och Lasse, som bor i den lilla staden Valleby, har ett brinnande intresse för mysterier och har därför startat en detektivbyrå. De brukar ofta hjälpa
polismästaren med svåra fall. Inga gåtor är för svåra för Lasse och Maja!
Mest känd är Jujja Wieslander för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan som
hon skapat tillsammans med Tomas Wieslander och illustratören Sven Nordqvist. Författarparet står även bakom böckerna om Lillebror och Dagspöket och många fler.
Stina Wirsén, född 1968, tog examen från Konstfack 1992 och har varit verksam
som illustratör sedan dess. Hon har bland annat gjort illustrationer till pekböcker, antologier, bokomslag, samt textböcker och bilderböcker. Hennes bilder i DN är vida kända och hennes minimalistiska har varit stilbildande.
I sitt första samarbete bjuder författaren Lena Ollmark och illustratören Per Gustavsson på absurd humor och lagom gastkramande skräck. Den förskräckliga historien om Lilla Hon är en ryslig och knasig berättelse.
xyz