Emma Broströms dramatisering av Katarina Taikons böcker.
När Katitzi är sju år hämtar hennes pappa hem henne från barnhemmet. Men hemma är inte hemma längre och allt är konstigt. Mamma är borta, pappa beter sig underligt och hans nya tant är bara elak. Kanske finns hemma någon annanstans? Ibland får Katitzi hälsa på sin farmor som bor en bit bort från lägenheten. Bland stora kjolar och underlig musik börjar hon känna igen ett sammanhang hon inte visste fanns. De andra barnen anklagar Katitzi för att stjäla och ljuga, och hon får inte ens gå i skolan! Men Katitzi varken stjäl eller ljuger. Och hon vill inte bara vara som alla andra. Hon vill helt enkelt vara precis den hon är.
Katitzi är en berättelse för hela familjen om vad det innebär att söka efter ett hem, ett sammanhang och rentav sig själv. Det är ett spännande teateräventyr berättat helt ur en sjuårings perspektiv, med många högaktuella paralleller till svårigheter i dagens samhälle. Katarina Taikon skrev böckerna om Katitzi utifrån sina egna barndomsupplevelser som rom i Sverige, och hennes böcker har berört många sedan de först publicerades i slutet av 1960-talet.
“…sätter djupa känslor i darrning…En envis, frågvis liten superhjältinna …en cigarrökande farmor…och ett familjeliv präglat av kamp, utsatthet, gränslös kärlek.” /GP
“…påminner om romernas situation i Europa idag…ett välsvarvat manus… Tummen upp!” /Nummer
“…en lyckad mix mellan socialrealistisk retroteater och drömsk svart vardagsromantik.” /BT
#uppror #rasifiering #romer #identitet